Ulei de Foca cu Omega 3
Ulei de Foca cu Omega 3. Acizii grasi sunt lipide simple pentru ca din ei se sintetizeaza trigliceridele. Sunt de doua tipuri: acizi grasi saturati (palmitic, stearic, etc.) care se gasesc mai mult in grasimile animale si acizi grasi nesaturati (oleic, linoleic, etc.).
Cei mai seminificativi acizi grasi omega-3 in lant alungit sunt:
-
Acid Eicosapentaenoic (EPA, 20:5 n-3)
-
Acid Docosahexaenoic (DHA, 22:6 n-3)
-
Acid Docosapentaenoic (DPA, 22:5 n-3)
Cel mai insemnat este EPA (acidul eicosapentenoic), acid gras de tip omega-3, avand calitatea de a mari fluiditatea sangelui. Uleiul EPA previne aglutinarea celulelor sanguine de a forma cheaguri care altfel, ar putea bloca prematur arterele. Uleiul EPA are de asemenea calitatea de a reduce trigliceridele si colesterolul total din limfa, precum si de a mari componenta pozitiva a colesterolului (lipoproteine cu densitate inalta – HDL). Acest ulei actioneaza ca un agent de anti-congelare (anti-freeze), preintampinand rigidizarea organismului pestilor la temperaturi joase. Asadar, cu cat mediul in care pestii traiesc este mai rece, cu atat continutul lor de ulei benefic EPA este mai mare. Aproape toate speciile de pesti au aceasta calitate, cu o recomandare speciala pentru somon, macrou, cod, hering, hadok, pastrav, pestele alb, stridii si calmar iar din regnul animal, Foca si Balena sunt surse bogate in Omega 3.
Un consum prea mare de acizi grasi saturati in dauna celor nesaturati duce la ateroscreloza si implicit la boli cardiovasculare. Eschimosii care consuma mult ulei de foca bogat in acizi grasi nesaturati fac rar ateroscleroza. Este demn de remarcat faptul ca, in timp ce alimentatia eschimosilor contine peste 13% acizi grasi denumiti Omega 3 (acizi grasi nesaturati cu lanturi lungi de atomi de carbon in majoritate fiind din uleiul de foca), cea a danezilor de exemplu contine doar 0,84%. La eschimosii care consuma carne de foca, aparitia infarctului de miocard este aproximativ de 400 de ori mai mica decat in societatile civilizate. De asemena, incidenta cancerului este foarte redusa la eschimosi.
Foca este un animal care traieste in numar mare in nordul Canadei si in special in Provincia Terra Nova & Labrador. Dr. Cosmas a efectuat cercetari din care a rezultat superioritatea uleiului de foca fata de cel obtinut din pesti. Cel mai aproape de uleiul de foca fiind uleiul de Somon salbatic de Pacific. Totusi, studii recente indica faptul ca in timp ce uleiurile de peste oxideaza foarte rapid, uleiul de foca sau balena sunt foarte rezistente la oxidare pastrandu-si astfel intacte proprietatilre inclusiv potenta si raportul EPA/DHA. Omega 3 (n-3 PUFA) este esterificat in uleiul de foca. De aici si bio-absorbtia marita a acestui ulei in comparatie cu alte surse de Omega 3.
S-a mai raportat la Conferinta Internationala pe tema produselor din Foca (Ottawa, 7-8 Iunie 2004) ca uleiul de foca este foarte bogat in Acid Docosapentaenoic (DPA) care nu se gaseste in uleiul de peste sau exista dar in cantitate insuficienta.
Numeroase alte studii indica eficienta deosebita a uleiului de foca in ateroscleroza, diabet, hipercolesteromie, etc. Un alt studiu indica eficacitatea combinarii Uleiului de Foca cu Uleiul de Somon Salbatic sau uleiuri Omega 3 din pesti salbatici (macrou, sardina, anshoa) in tratarea Diabetului si aterosclerozei.