Rodia (Punica granatum) este unul dintre fructele cele mai incarcate de simbolism. Se spune ca de fapt Adam si Eva nu ar fi muscat dintr-un mar ci dintr-o rodie. Printr-o rodie o pacaleste Hades pe Persefona sa petreaca 6 luni in Tartar. Rodia este unul dintre simbolurile Armeniei, reprezentand fertilitatea si abundenta. Rodiile se numara printre cele mai apreciate fructe, avand un gust deosebit si calitati terapeutice care le recomanda pentru multe afectiuni. Se afla la loc de cinste in lista de superalimente alcatuita de noul curent nutritionist. Planta este un copac de mici dimensiuni originar din zona himalayana, fiind cel mai des intalnit in India, Iran, zona Caucazului si cea mediteraneana. Este plin de fructe rotunde, de culoare rosu stralucitor, purpuriu sau galben-portocaliu, in functie de soi. Fructul are intre 6 si10 cm diametru si cantareste cca 200 g. Coaja este dura, cu textura asemanatoare pielii. Interiorul rodiei este separat in compartimente membranoase. Fiecare compartiment contine numeroase bobite zemoase, rosii sau roz, cu gust dulce-acrisor, racoritor.
Cele mai gustoase rodii sunt cultivate in Afghanistan. Fructele sunt coapte atunci cand au dezvoltat o culoare specifica, iar la lovirea usoara scot un sunet metalic. In magazine, alegeti rodiile care au o coaja fina, fara vanatai, taieturi sau urme de mucegai. Pot fi depozitate pe rafturi, la temperatura camerei timp de 5-8 zile sau in frigider. Fructele sunt de cele mai multe ori consumate ca atare sau sub forma de suc. Sucul poate fi utilizat si la prepararea supelor, jeleurilor, serbeturilor, sosurilor sau pentru a da aroma si aspect prajiturilor. Din sucul de rodii se poate face si vin.
Beneficii pentru sanatate: Rodia nu are multe calorii si nu contine grasimi saturate. Este plina de antioxidanti, minerale si vitamine. Constituie o sursa bogata de fibre solubile si nesolubile, continand aproximativ 12% din doza zilnica recomandata. Fibrele sale regleaza functiile sistemul digestiv, amelioreaza constipatia si previn cancerul de colon. Fructul este recomandat in diete de slabit sau la scaderea colesterolului. Cercetari de laborator au demonstrat ca punicalaginul, compusul antioxidant polifenolic continut de sucul de rodii, este eficient in reducerea riscului bolilor de inima. Rodia este o buna sursa de vitamina C, furnizand 17% din doza zilnica recomandata la 100 grame de fruct. Rodiile coniin vitamine din complexul B, vitamina K si minerale cum sunt calciu, cupru, potasiu si mangan. Consumul regulat de rodii este eficient in combaterea diabetului si a cancerului de prostata.